Tävling för vår nya klubblogga är i gång!

Under en tid har vi samlat in förslag på en ny klubblogga. Igår 9/4 skickades det ut ett mejl till våra medlemmar, där länk fanns till röstningen. Röstningen håller nu öppet i en månads tid.

Vi i styrelsen har blivit så imponerade av allt arbete som lagts ner att vi kan inte hjälpa annat än att stoltsera våra medlemmars kreativitet!

Nedan kan ni se alla bidrag som tävlar. Vissa har bifogat motiveringar, dessa finner ni under galleriet.

Tack till er alla som skickat in bidrag!

Bidrag 1
Min inspiration till loggan är färgerna från våra ER1:or som är unika för Mälartåg och ska representera just vår klubb. Det robusta loket i full fart representerar oss, medlemmarna. Starka tillsammans, full fart framåt, ostoppbara.

Bidrag 4
Får jag lov att presentera ”Starkare tillsammans!”, mitt förslag till klubbmärke för Seko Mälartåg 120. Jag använder ordet klubbmärke eftersom ord som logotyp eller logga har en stark association med näringslivet och företagande och jag vill tydliggöra att detta är något helt annat. Detta är en symbol som ska representera en fackklubb, en gemenskap som sätter värden som solidaritet, gemenskap och jämlikhet före egennytta och personlig vinst. Ett klubbmärke som kan inspirera, ena och ge kraft åt medlemmarna.

Symbolen är tänkt att uppmuntra till engagemang, kamp, motstånd och framtidstro och visar en knuten näve som greppar en fyrkantsnyckel medan fem röda solstrålar skiner i bakgrunden. Den knutna näven är en tidlös och välkänd symbol som använts över hela världen av människor som kämpat för sina egna och andras rättigheter. Fyrkantsnyckeln är det gemensamma arbetsredskapet för klubbens medlemmar, ständigt närvarande i vår vardag och flitigt använt av oss alla. En identitetsmarkör som för oss alla samman oavsett yrkesroll. Den gryende solens fem strålar symboliserar våra olika medlemskategorier tågvärdar, lokförare, FM, Gredby och DLC.

Inspirationen kommer delvis ifrån det lekfulla bildspråket som präglade folkrörelserna på sjuttio- och åttio-talet En tid då klassiska symboler som ”Atomkraft? Nej, Tack” och ”Spola Kröken” uppmanade svenskarna att tänka framåt och agera för att göra skillnad. Men även idrottsrörelsen och framförallt den svenska fotbollens glansdagar under femtio-talet har varit en stor inspiration med det rika arvet av affischer från olika publikkampanjer som den lämnat till eftervärlden.

Typsnittet som använts för texten är ”Goudy Stout” och den knutna näven är min egen hand som har fotograferats och sedan behandlats i Photoshop för att uppnå önskad stilnivå. 

Bidrag 5
Logotypen för SEKO Mälartåg är designad för att spegla fackförbundets kärnvärden och dess strävan efter rättvisa, hållbarhet och samarbete inom järnvägssektorn. Färgerna rött, svart och grått har valts för att harmonisera med SEKO:s redan etablerade färgpalett och för att ge en kraftfull visuell koppling till arbetarrörelsen och fackföreningens traditioner. Rött, en färg som ofta associeras med kamp och solidaritet, stärker budskapet om gemensam kraft och rättvisa arbetsvillkor. Svart representerar styrka och beslutsamhet, medan grått ger en känsla av stabilitet och professionalism.
Designen inkluderar också ett framåtblickande spår, vilket är en direkt referens till järnvägen och Mälartågs verksamhet. Spåret symboliserar inte bara transport och rörelse framåt, utan även den utveckling och hållbarhet som SEKO Mälartåg strävar efter att uppnå. De två händerna som skakar hand i logotypen är ett tydligt tecken på samarbete, förtroende och rättvisa. Detta symboliserar både en vilja att bygga starka relationer och ett ställningstagande för bättre arbetsvillkor.
Genom att inkludera både namnet på fackförbundet och grundåret i logotypen, förtydligas både organisationens historia och dess engagemang för nuvarande och framtida medlemmar. Logotypen ska vara ansiktet utåt för SEKO Mälartåg, med en design som inte bara är stark visuell representation utan också bär på ett djupare budskap om gemenskap, rättvisa och kämpaglöd. Tillsammans står vi starka, och detta återspeglas i varje element av logotypen – från färgval till symboler.

Bidrag 11
Loggan består av klassiska knutna näven som många organisationer, inklusive många fackliga organisationer, före oss haft som en symbol för strävan och kamp och motstånd mot övermakt. Här finns det en järnvägssymbolik med att den knutna näven kommer upp ur rälsen och makadamen. Stjärnan bakom är både en ”serietidnings-explosion” som uppstår då näven slår sig upp, men det finns också en koppling till att facket/arbetarrörelsen har en socialistisk historia och stjärnan är en klassisk symbol. Sen sprätter det makadam och gnistor från den knutna näven som slår sig fri.
Hela loggan är ett gammalt tåghjul (från ett lok) där ekrarna symboliserar att vi är många som gemensamt kämpar och är sammanlänkade.
Färgerna rött och svart är fackliga färger som varit närvarande i den fackliga rörelsen och arbetarrörelsen sedan begynnelsen. Seko har ju f.ö. rött, svart och vitt som sina färger (jag är öppen för att stjärnan/explosionen blir vit istället för gul för att knyta an till Seko rent färgmässigt).
Texten under hjulet ”Fortiores Una” betyder ”tillsammans är vi starka”. Och där skulle jag vilja att det fortsatt är ”Old English” som är typsnittet. Texten med klubbens namn ska justeras med lämpligt typsnitt.

Bidrag 12
Slogan är ”enighet ger styrka”, vilket är taget från Pågatågen, tycker det är en sån himla bra slogan!
Den valda symbolen som får ta huvudfokuset är en medväxel, vilket är en metafor för att parterna enas i (i förhandling).
En mindre detalj är att växeln ligger i högerläge, vilket innebär att den ligger för tåget som kommer från in från vänstra spåret. Det är en politisk metafor för att det är arbetarna som leder vägen/får igenom sin vilja.
Loggan liknar även avsiktligen fredssymbolen, eftersom vårt arbetssätt är att värna om den svenska modellen och respektera fredsplikten.

Bidrag 13
Cirkeln av rötter består av ek,  en vanlig symbol för styrka men även uthållighet, stabilitet och visdom. 

Bidrag 14
De röda blommorna på ena bidraget är gladiolus (”litet svärd” på grekiska!) som symboliserar kamp, styrka, moralisk integritet och lojalitet. Alla viktiga aspekt inom facklig rörelse i min mening.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *